Različite vremenske prilike mogu uticati na pojavu simptoma astme, i to:

  • Visoka temperatura
  • Niske temperature
  • Visoka vlažnost zraka
  • Iznenadne promjene vremena
  • Kiša
  • Oluja

Ekstremne vremenske prilike iritiraju disajne puteve kao što to može učiniti i visoka koncentracija polena kod osoba oboljelih od alergijske astme. 

 

Hladan i suh zrak

Suh i / ili hladan zrak je okidač za sužavanje disajnih puteva (bronhoopstrukcija). Hladan zrak može biti okidač naročito kod osoba koje imaju bronhoopstrukciju uzrokovanu fizičkom aktivnošću (EIB), poznatiju kao astma uzrokovana fizičkim naporom.  

Kada vježbate, dišete dublje i brže obzirom da vaše tijelo treba više kisika. Obično udišete na usta što čini zrak sušim i hladnijim nego kod slučaja udisanja na nos.  

Vježbanje koje vas izlaže hladnoći i suhom zraku češće bude okidač simptoma  astme od vježbanja na toplom i vlažnom zraku. 

 

Toplota i vlažnost

Topao i vlažan zrak može također izazvati simptome astme. Vlažnost zraka pospješuje razvoj uobičajenih alergena kao što su grinje i plijesan, što na kraju otežava stanje osoba s alergijskom astmom. 

Nivo zagađenosti zraka, ozona i polena također raste kada je vrijeme toplo i vlažno, a čestice iz zraka irtiraju osjetljive disajne puteve. 

 

Oluja popraćene pljuskovima

Kada jaki pljuskovi udare u čestice polena, mogu ih razbiti, što ih čini manjih i lakšim za udahnuti. Nakon toga, vjetar popraćen olujom raznosi čestice polena koje se potom mogu udahnuti tj. dospjeti do pluća.  

 

Postoje je li resursi za praćenje vremena?

Klinika.ba za vas preuzima personaliziranu respiratornu prognozu (Accuweather/AAFA personalized respiratory forecast ) koju svakodnevno možete pratiti i preko naše stranice.