Alergični ste na ambroziju? Da li znate da ambrozija sadrži proteine vrlo slične hrani koju unosite? 

Skoro jedna trećina ljudi koja pati od alergije na ambroziju, iskusila je i alergijske reakcije na određenu hranu kao što su krastavci, dinje, tikvice, sjemenke suncokreta, banane i / ili čaj od kamilice, pa čak i reakciju na ehinaceu. 

Razlog tome je velika sličnost proteina oređene hrane sa proteinima polena ambrozije. Prema stajalištu Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju, ovi proteini mogu zbuniti imuni sistem i izazvati alergijsku reakciju ili pogoršati postojeće simptome. Ovaj vid pojave simptoma se odnosi na unakrsnu alergijsku reakciju, tačnije na alergijski oralni sindrom kada je u pitanju unakrsna reakcija polena i hrane. 

Pored gore navedene hrane, treba reducirati i konzumiranje čaja od kamilice u slučaju alergije na ambroziju. Iako čaj od kamilice smanjuje upale, pun je antioksidanata te pospješuje probavu, također u većini slučajeva i pogršava simptome (kihanje, glavobolju, curenje nosa, iritaciju očiju) osobama alergičnim na ambroziju. Kamilica je dobra za mnogo stanja ali je osobe s alergijom na ambroziju trebaju izbjegavati jer je upravo biljka kamilica iz iste porodice trava kao i ambrozija (Asteraceae) te obično izaziva unakrsnu alergijsku reakciju kod osoba alergičnih na ambroziju. 

Izvor: https://draxe.com/ragweed-allergy/