Probiotici su bakterije koje su veoma korisne za sistem za varenje. Iako je prva asocijacija na pojam bakterije vrlo negativna tj. na bakterije gledamo kao na uzročnike bolesti, ljudsko tijelo sadrži i one dobre koje pozitivno utiču na naše zdravlje. Posljednjih godina, probiotici su često preporučeni od strane ljekara jer umanjuju i negativne efekte antibiotika.

 

Nova studija potvđuje pozitivno dejstvo  probiotika

Nedavna studija objavljena u listu American Journal of Clinical Nutrition sugeriše da probiotici mogu pomoći u ublažavanju nekih neugodnosti koje izazivaju alergije. Istraživači su proučavali 173 učesnika koji su patili od sezonskih alergija. Pripadnici jedne grupe su dobili placebo (kontrolna grupa), a druga grupa je dobijala kombinaciju probiotika (Lactobacillus, Bifidobacterium). Studija nije obuhvatila teške alergijske bolesnike, ali kombinacija probiotika se pokazala korisnom za one sa blagim simptomima.

 

Dvije najčešće vrste probiotika su laktobacili (Lactobacillus) i bifidobakterije (Bifidobacterium).

Laktobacili se mogu naći u jogurtu i drugim fermentiranim namirnicama, kao što je kefir. Regulišu crijevnu floru i umanju dijareju, ali i pomažu osobama koje su netolerantne na laktozu (mliječne šećere). Bifidobakterije se također mogu naći u nekim mliječnim proizvodima i koriste pacijentima koji pate od tzv. sindroma nervoznih (iritabilnih) crijeva.

 

Također, studija objavljena u „International Forum of Allergy and Rhinology” je došla do zaključaka koji pokazuju pozitivno dejstvo probiotika na simptome sezonskih alergija. Ova studija je obuhvatila podatke iz 23 različita istraživanja te je utvrđeno sljedeće:  ispitanici sa sezonskim alergijama koji su uzimali probiotičke suplemente ili jeli hranu koja sadrži probiotike imali su manje alergijskih simptoma od onih koji su uzimali placebo. Istraživači su pretpostavili da su probiotici promijenili ravnotežu bakterija u crijevima, što je zauzvrat štitilo imunološki sistem i tako spriječilo alergije.