Ako patite od alergije na plijesan, budite oprezni tokom novogodišnjih praznika i kićenja jelke. Studije pokazuje da je povećen broj respiratornih bolesti u zadnjoj polovini decembra, a što povezuju i s pravim (živim) jelkama koje se sve više koriste za dekoraciju u kućama. Spore plijesni mogu biti veoma opasne kada dosegnu veliku koncentraciju. U ovakvim slučajevima, osobe s alergijama na plijesni su izložene riziku, ali i osobe koje imaju astmu. Živa jelka je izvor plijesni koje mogu izazvati jako loše stanje našeg respiratornog sistema i na kraju, pokvariti naše novogodišnje praznike. 

Prema istraživanjim, 13% svjetske populacije ima alergiju na plijesni. Svakako je poznato da hladno vrijeme, zagađen zrak i virusi koji se razmnožavaju zimi također mogu biti okidači za simptome alergija i astme, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da je živa jelka izvor tj. mjesto na kojem se razmnožavaju plijesni te da treba prevenirati moguće probleme i živu zamijeniti plastičnom koja isto može da izgleda veoma lijepo. 

Ukoliko se ipak odlučite da Božić i Novu godinu provedete uz miris prave i okićene jelke, Dr. Kurlandsky predlaže da je obavezno operete („istuširate“) prije nego je smjestite u najljepši kutak dnevne sobe.