Da li vam se čini da se vaša astma ili astma vašeg djeteta uvijek pogorša u septembru? Ako je odgovor da – ne brinite, niste jedini. 

Prema određenim istraživanjima ustanovljeno je da postoji septembarska epidemija astme. Mnogo više osoba je hospitalizovano zbog astme odmah nakon početka školske godine, nego u bilo koje drugo doba godine. To je najčešće pojava kod djece školskog uzrasta, zatim kod djece predškolskog uzrasta te potom kod odraslih osoba.

Ljudi koji su hospitalizovani zbog astme obično imaju virusnu infekciju. Rhinovirus je glavni uzrok prehlade.

Djeca su sklonija prehladama kada krenu u školu. Školske učionice su jezgro bakterija te su učenici izloženiji istim. Prehladu koju pokupe u školi prenesu svojim ukućanima. Najbolje rješenje je zapravo prevencija, odnosno  vakcinisanje svih ukućana protiv gripe.

Također, djeca su u školama izložena mnogim alergenima kao što su plijesan, polen, alergeni mačaka i slično.Svi pomenuti alergeni se zadržavaju na dječijoj odjeći i stvarima.  Alergeni mogu biti pokretač za osobe koje imaju astmu te mogu znatno pogoršati njihovo stanje.  

Kako bi izbjegli septembarsku epidemiju astme potrebno je da imate plan kako se nositi sa simptomima. Neophodno je da znate koji su vaši okidači i šta pokreće vašu astmu. Preporučuje se i da tokom ljeta koristite vašu terapiju s obzirom na to da je astma hronična bolest. I na kraju, vodite računa o higijeni, jačajte imunitet, često perite ruke i izbjegavajte prehlađene osobe.

Izvor: https://community.aafa.org/blog/september-asthma-epidemic