Polen je jedan od najčešćih okidača sezonskih alergija. Alergija na polen je poznata i pod nazivom peludna (polenska) groznica, dok ljekari uglavnom koriste termin sezonski alergijski rinitis koji može trajati od marta, pa sve do oktobra, kada i prestaje cvjetanje biljaka. Svakog proljeća, ljeta i jeseni, biljke ispuštaju mala zrnca kako bi se oprašile druge biljke iste vrste. Većina polena koji uzrokuje alergijsku reakciju dolazi od drveća, korova i trava. Ova vrsta biljaka proizvodi mala, suha i lagana zrnca koja se kreću zrakom uz pomoć vjetra. Najčešći uzročnici alergija su trave, a biljka najčešći uzročnik alergija iz vrste korova je ambrozija. Veliki alergeni su i određene vrste drveća kao što su: breza, hrast, grab, čempresi. Biljke koje se oprašuju pomoću insekata (ruže), te drveće voća (višnja, trešnja, kruška), obično ne uzrokuju alergijski rhinitis.

Šta je koncentracija polena?

Koncentracija polena je podatak o količini polena u zraku. Ova informacija se obično dobije iz meteorološkog zavoda BiH. Klinika.ba prati parametre koncentracije polena u našoj zemlji.

Koji su simptomi alergije na polen?

Osobe koje imaju alergiju na polen, imaju simptome samo kada se polen na koji su alergični nalazi u zraku. Simptomi uključuju:

 • Curenje nosa i povećana proizvodnja sline
 • Kihanje
 • Svrbež nosa, očiju, ušiju i nepca
 • Zapušen nos
 • Crvene i suzne oči
 • Otok oko očiju
 • Kihanje
 • Natečenost nosne sluznice
 • Nadražajni suhi kašalj
 • Otežano disanje
 • Urtikrija (crvenilo kože, kontaktni dermatitis)

Kako spriječiti alergijsku reakciju na polen?

Postoje koraci koje možete preduzeti kako bi smanjili alergijsku reakciju na polen:

 • Ograničite kretanje kada je koncentracija polena visoka. Ovo će smanjiti količinu polenskog alergena koji udahnete, te će smanjiti simptome.
 • Držite zatvorene prozore i ukoliko koristite klima uređaje, obavezno neka budu sa HEPA filterom. Ovo se odnosi na sve vrste klima, uključujući one u prevoznim sredstvima.
 • Počnite uzimati terapiju tj. lijekove protiv simptoma alergije prije početka sezone polena. Lijekovi će spriječiti ispuštanje histamina koji uzrokuje simprtome alergija
 • Obavezno se tuširajte i operite kosu šamponom prije spavanja. Ovo će ukloniti polen iz vaše kose i sa vaše kože, te spriječiti zadržavanje na posteljini.
 • Mijenjajte posteljinu sedmično, uz prethodno pranje na najvišoj temperaturi.
 • Nosite naočale i kape, što će spriječiti prisustvo polena u vašoj kosi, te kontakt s očima.
 • Ograničite blizak kontakt s kućnim ljubimcima koji provode vrijeme vani.
 • Prilikom ulaska u kući, odmah se presvucite
 • Nemojte sušiti veš vani. Najbolja je opcija korištenje sušilice.

Šta je cjelogodišnji alergijski rinitis?

U cjelogodišnjem alergijskom rinitisu tegobe se ne javljaju sezonski, nego u bilo koje doba godine, a ponekad tokom cijele godine, uz promjene u intenzitetu. Taj oblik bolesti uzrokovan je alergenima sa kojima smo u kontaktu tokom cijele godine.

 

Koji su uzroci cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa?

Na našim prostorima, najčešći uzrok cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa su alergeni grinja, kućne prašine, a rjeđe i alergeni krznenih kućnih životinja ili buđi (plijesni). Treba istaći alergene mačke i psa, a rjeđe hrčka i miševa. Važno je znati da koncentracija alergena grinja, kućne prašine nije u direktnoj vezi sa količinom prašine. Prašina u vlažnim (80%-tna vlažnost), toplim (25oC) i neprovetravanim prostorima bogatija je grinjama. Grinje rado borave u dušecima, tepisima i tapaciranom namještaju. Smatra se da je alergija na grinje najvažniji pojedinačni faktor rizika za nastanak alergijskih bolesti.

Koji su znaci bolesti?

Znaci cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa slični su onima u sezonskom obliku bolesti: svrab, osećaj punoće i zapušenosti nosa, kihanje, šmrcanje, obilniji vodenasti sekret i smanjenje ili čak nestanak mirisa. Simptomi su obično uporniji, teži i dugotrajniji, a često je neprohodnost nosa najčešće istaknut simptom.

Često se navodi podatak da se mogu razlikovati tri oblika bolesti:

 • u jednom dominira kihanje
 • u drugom svrab
 • u trećem otok i tamnija pigmentacija donjih kapaka. Kod ovih bolesnika je vrlo česta pojava nosne polipoze ili hroničnog sinusitisa, što ponekad može navesti na pogrešnu kliničku sliku tj. dijagnozu.

  LIJEČENJE ALERGIJE NA POLEN

Pravilan način liječenja alergije je zasnovan na vašoj medicinskoj historiji, rezultatima vaših alergo testova i ozbiljnosti vaših simptoma. Može uključivati tri vrste terapije: izbjegavanje alergena, korištenje lijekova i imunoterapija (unos alergena kroz injekciju ili stavljanjem pod jezik

Kako izbjeći alergene?

Najbolji način da prevenirate simptome i ograničite potrebu za lijekovima je da izbjegavate alergene što je više moguće. Pod izbjegavanjem alergena se misli na uklanjanje izvora alergena iz vašeg doma i okruženja. Također, možete smanjiti simptome tako što ćete svakodnevno ispirati nos.

Koji se lijekovi koriste u borbi protiv alergija?

Neki ljudi ne koriste lijekove zbog uvjerenja da njihovi simptomi nisu ozbiljni do te mjere. Ovaj vid razmišljanja može dovesti do ozbiljnih infekcija sinusa i uha. Ne preuzimajte rizik! Postoji mnogo sigurnih lijekova i na tržištu Bosne i Hercegovine koji olakšavaju simptome alergije. Neki od njih su:

 • Nazalni kortikosteroidi u vidu sprejeva za nos. Smanjuju otok koji za simptom ima nos koji je zapušen, iritira i koji curi. Nazalni kortikosteroidi su najefikasniji lijekovi
 • Antihistaminici blokiraju histamin, okidač alergijske reakcije. Mogu ublažiti kihanje, iritaciju, curenje nosa i urtikariju. Nalazese u raznim oblicima, kao što su tablete, sirupi ili sprejevi za nos. Koriste se za sezonske ali i alergene iz zatvorenog prostora.
 • Stabilizatori mastocita blokiraju otpuštanje histamina. Mogu pomoći kod curenja nosa, iritiranih i vodenastih očiju. Dostupni su u obliku kapi za oči i sprejeva za nos.
 • Lijekovi protiv kongestije ili zapušenosti. Smanjuju zapušenost tako što se povlači otok sluznice nosa. S ovom vrstom lijekova treba biti oprezan obzirom da korištenje duže od tri dana za redom može uzrokovati pogoršanje prijašnjeg stanja.
 • Kortikosteroidi (kreme i masti) ublažavaju svrbež i iritaciju, te zaustavljaju širenje osipa. Ukoliko vaš osip ne prolazi nakon sedam dana korištenja kreme, posjetite ljekara. Kortikosteroidi nisu isto kao anabolički steroidi koji se koriste ilegalno, a upotrebljavaju ih neki sportisti u procesu gradnje mišićne mase.
 • Oralni kortikosteroidi se propisuju kako bi smanjili otok i prekinuli ozbiljne alergijske reakcije. Važno je znati da ovi lijekovi mogu imati ozbiljne neželjene efekte, te je važno kontinuirano posmatranje od strane ljekara sve dok uzimate oralne kortikosteroide. Oralni kortikosteroidi nisu isto kao anabolički steroidi koji se koriste ilegalno, a upotrebljavaju ih neki sportisti u procesu gradnje mišićne mase.

Šta je imunoterapija?

Imunoterapija ili hiposenzibilizacija je opcija liječenja za neke pacijente sa alergijama. Postoje dvije uobičajene vrste imunoterapije. Injekcije i kapi koje se stavljaju pod jezik (SLIT). Injekcije uključuju unos alergena s kontinuiranim povećanjem doze. Pacijent postaje manje osjetljiv na specifični alergen. Injekcije su se dobro pokazale upravo kod pacijenata sa alergijama na polen, neke životinje, prašinu, ujed insekata, te kod pacijenata sa astmom. SLIT (kapi pod jezik) je drugi način liječenja određenih alergija gdje alergolozi daju pacijentima male doze alergena ispod jezika.  Ovaj vid izlaganja alergenu poboljšava toleranciju na određenu supstancu i smanjuje simptome. SLIT je poprilično siguran i efikasan način liječenja nazalnih alergija i astme.