Ekcem ruku je jedna od onih stvari koja ne zvuči tako loše…osim ako je nemate. Ekcem može stvoriti nevjerovatno nadraženu i osjetljivu kožu bilo gdje na tijelu. Nažalost, ruke su pored lica najnezgodnije mjesto za ovo stanje kože. Ekcem ruku se može očitovati na više načina: poput svrbežnog osipa, s crvenim ili smeđim mrljama, zadebljane ispucale ljuskave kože, ili malih uzdignutih kvrga koje su pune tečnosti, koje nakon pucanja dugo zacjeljuju. Ako sumnjate da imate ekcem ruku doista biste trebali posjetiti liječnika radi pravilne uspostave dijagnoze i liječenja. Postoji nekoliko načina koji mogu pomoći u borbi:

1. Pokušajte izbjegavati iritanse! Kao i drugi oblici ekcema, ekcemi ruku mogu se pogoršati zbog iritanasa poput plijesni, peruti kućnog ljubimca, hladnog i suhog zraka, grube tkanine poput vune i mirisa. Ako shvatite da vam se ekcem na rukama pogoršava nakon što ste se izložili bilo kojoj od ovih stvari  trebali biste ih pokušati što više izbjegavati.

2. Koristite gumene rukavice svaki put kada perete suđe! Gumene rukavice mogu vam pomoći izlaganju deterđžentu za suđe, što djeluje nadražujuće na osjetljive kožu. Takođe, rukavice štite od vruće vode koja uklanja prirodne masti s  kože koje prekrivaju ruke. To dovodi do suhoće, poremećaja kožne barijere, ciklusa oštećenja i na kraju ekcema.

3. Ne koristite vruću vodu u toku tuširanja, i za pranje ruku.

4. Nek samo nježni sapuni dolaze u dodir s Vašim rukama. Sapuni s mirisima, alkoholom, bojama i drugim potencijalnim trigerima dovode Vaše ruke u začarani krug svraba i pucanja kože. 

5. Nakon pranja i sušenja ruku obavezno koristite hidratantne ili masne kreme ovisno o tome šta Vam odgovara. Ako ste odlučni suzbiti ekcem upotreba hidratantnih sredstava je neophodna.

6. Odaberite hidratantnu kremu koja će spriječiti gubljenje tečnosti preko ruku. Sastojci iz krema trebali bi biti jaki i gusti, i tako pomoći učvrstiti vlagu na koži. Neki od sastojaka koje bi krema trebala imati su: Glycerin, Dymetichone,Petrolatum. Ukoliko niste sigurni u odabiru kreme posavjetujte s liječnikom.

7. Bleach bath je posebna metoda koja se koristi u Americi, kada su ruke pogođene sekundarnom infekcijom. Namakanje ruku u otopini vode i izbjeljivača riješit će vas koloniziranja bakterija na rukama. Ne trebate pretjerivati s izbjeljivačem jer bi to moglo pogoršati stanje. Mjera koja se koristi je pola šoljice izbjeljivača na četrdeset galona vode koju ste pomiješali u vodi. Uronjene ruke držite desetak minuta.

8. Nakon ovog tretmana ruke se ne suše peškirem, niti se trljaju jer bi to dodatno traumiralo ispucalu kožu. Ostaviti da se same osuše.