Atopijski dermatitis je hronična, dugotrajna bolest kože. Najčešće se javlja kod djece, a manifestuje se crvenilom, ekcemom, suhom kožom i jakim svrbežom.  Promjene na koži najčešće počinju u ranoj životnoj dobi, od drugog mjeseca života do godine dana. Intenzitet bolesti s godinama slabi, a nekada bolest nestane u potpunosti do sedme godine života.

Stručnjaci najviše povezuju ovu bolest s alergijom na hranu, a namirnice koje se najčešće dovode u vezu s mogućim uzrocima su agrumi (narandže, mandarine, limun), konzervirana hrana, suhomesnati proizvodi, svinjetina, jaja, mlijeko i šećer.

Međutim, alergija može biti i na deterdžente za pranje rublja, posuđa, ali i na omekšivače za rublje, šampone za kosu i sapune. Dakle, svako sredstvo koje dolazi u kontakt s kožom.

Pretpostavka je da je moguće da atopijski dermatitis dolazi i kao posljedica cjepiva kod djece, ako su djeca alergična na neki od sastojaka cjepiva.

Vruća voda također isušuje kožu, stoga izbjevajte duge, tople kupke. Temperaturne promjene znaju pogoršati kožu atopičara, odnosno osoba koje boluju od atopijskog dermatitisa. Ukoliko imate kućnog ljubimca vodite više računa o higijeni stana, jer dlaka kućnih ljubimaca izaziva svrab.

Izvor: https://www.nhs.uk/conditions/atopic-eczema/causes/