Ukoliko bolujete od astme, veoma je važno paziti i na ishranu. Određena hrana sadrži određenu količinu supstanci (vitamina C i D) koje pomažu u smanjenju simptoma astme i normalizacije stanja. Ova lista sadrži hranu koja pomaže u borbi protiv astme.

Avokado
Avokado je najbolja vrsta hrane koja pomaže pri ublažavanju simptoma astme. Sadrže glutation, jedinjenja koja pomažu u uklanjanju supstanci koje mogu izazvati probleme s disanjem. Preporučuje se salata sa avokadom.

Peršinov list
Peršin ima dosta veću primjenu od začina. On ubrzava rad žlijezda koje zatim luče veće količine sluzi. Oslobađa disajne puteve olakšavajući zraku da se kreće. Također, smanjuje bolove u plućima, te oslobađa od simptoma kašlja.

Bijeli luk
Bijeli luk ima široku primjenu. Kada pričamo o astmi, on sadrži vitamin C koji smanjuje količinu histamina u tijelu, te otklanja alergijske reakcije koje mogu aktivirati astmatični napad.

Banane
Studija je pokazala da su djeca koja su dnevno jela banane imala 34% manje šansi za dobivanje asmatičnih simptoma, upravo zbog osobina koje ublažavaju teško disanje i probleme s plućima.

 

Izvor:
http://www.naturalnews.com/045965_asthma_relief_foods_antioxidants.html