Iako nema zavaničnog naučnog dokaza o limunu kao voću koje pomaže pri liječenju astme, ljudi su prije mnogo godina počeli koristiti limun za samoliječenje i prevenciju. Pretpostavlja se da su najvažniji faktori koji stoje iza prednosti soka od limuna pri borbi protiv astme visoka koncentracija vitamina C i antioksidanata.

Prema jednom od istraživanja, vitamin C daje snagu imunološkom sistemu da bude otporniji na napade astme. Također, pluća su u stanju lakšeg disanja i jačanja. Sok od limuna pomaže na način da se bori sa supstancama koje unosite u vaš organizam, a koje mogu izazvati napade astme. Kako nakupljanje sluzi u organizmu može biti okidač napada astme, limun se pokazao kao odlično sredstvo za borbu protiv bakterija koje su uzrok ovog problema.

Ako želite da koristite sok od limuna za liječenje astme dovoljno je da ga razrijedite vodom ili ga kombinujete s nekim drugim namirnicama koje se koriste za liječenje ili ublažavanje astme. Prije toga, svakako preporučujemo da se posavjetujete s vašim ljekarom.

 

Izvor:
How to heal your asthma with lemon juice