Simptomi astme i alergija su izraženiji i učestaliji kod žena, rezultati su istraživanja koje su obavili profesori na Medicinskom Univerzitetu u Beču. Prije svega, ženski spolni hormoni povećavaju rizike simptoma astme i alergija, a učestalo lučenje ovih hormona koje počinje za vrijeme rane adolescencije izaziva veću osjetljivost. Ovaj fenomen prati razvijanje i lučenje hormona kroz različite životne faze žene – od prve menstruacije, za vrijeme uzimanja kontracepcijskih sredstava, kroz trudnoću, pa sve do menopauze. Dodatno, žene također postaju osjetljivije na ekološku zagađenost, a posebno na dim.

Istraživanje također daje jasan osvrt i na hormonske terapije i samo korištenje preparata koji ubrzavaju, odnosno povećavaju lučenje hormona. Ovaj faktor igra veoma važnu ulogu kod žene, jer spriječava pad nivoa hormona koji može izazvati ogromne posljedice na organizam. Povrh toga, ovakve terapije također mogu uzrokovati hipersenzitivnost čiji su simptomi glavobolja, bol u zglobovima, osip, te problemi sa disanjem.

Prilikom liječenja simptoma astme i alergija u obzir također treba uzeti i faktore kao što su menstrualni ciklus, trudnoća, te sam hormonski balans – savjetuju doktori.

 

Izvor:
Medical University of Vienna