Stručnjaci vjeruju da je pušenje vjerovatno jedan od najvećih pojedinačnih uzročnika smrtnosti na svijetu. Duhan može biti loš po vaše zdravlje čak iako ste nepušač. Dovoljno je da boravite u prostorijama gdje se puši i da ste izloženi dimu cigarete, cigare, lule koju pušači izdahnu iz svojih pluća.

Šta je duhanski dim?

Duhanski dim sadrži oko 4,000 hemikalija koje uključuju otrove kao što su formaldehid, arsen, DDT i cijanid. Više od 40 substanci iz duhanskog dima može izazvati karcinom. Mnogo više substanci iritiraju pluća i disajne puteve.

 

Da li je duhanski dim povezan sa astmom i alergijama kod djece?

Djeca koja su izložena duhanskom dimu imaju visok rizik od oboljenja i oštećenja pluća. Studije su pokazale direktnu vezu uzmeđu duhanskog dima kao okidača i astme kod djece. Studije nisu dokazale da duhanski dim uzrokuje astmu kao oboljenje. 
Duhanski dim može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod djece.

  • Studije pokazuju da su starija djeca čiji roditelji konzumiraju cigarete češće bolesna. Njihova pluća se manje razvijaju nego kod djece koja nisu izložena duhanskom dimu. Također, češće obolijevaju od bronhitisa i upale pluća.
  • Zviždanje pri disanju i kašljanje je više uobičajeno kod djece koja su izložena duhanskom dimu.
  • Izloženost duhanskom dimu može biti okidač za napad astme kod djece. Također, djeca koja imaju astmu, a izložena su duhanskom dimu, imaju češće i ozbiljnije asmatične napade.
  • Djeca čiji roditelji puše u njihovom prisustvu češće obolijevaju od upale ušiju, te češće imaju operacije ušiju s ugradnjom cijevčice za drenažu.