Korona virusi su velika porodica virusa koji uzrokuju respiratorne infekcije, uključujući običnu prehladu i teže bolesti poput Blisko – istočnog respiratornog sindroma MERS i teškog akutnog respiratornog sindroma SARS. Najnoviji otkriveni Korona virus uzrokuje Korona virusnu bolest COVID-19 sa simptomima koji uključuju kašalj, temperaturu i kratkoću daha. Ovaj virus i bolesti koje uzrokuje nisu bili poznati do decembra 2019. Dosadašnje studije sugeriraju da se Korona virus uglavnom širi kontaktom (kapljično). Ovim virusom se možemo zaraziti kada neko: 

  • Kašlje ili kiše u našoj blizini, a zaražen je ovim virusom
  • Dodiruje osobu ili površine kontaminirane kapljicama koje sadrže virus, a zatim dodiruje svoje oči, usta ili nos. Dodirivanjem ovih dijelova tijela virus ulazi u organizam i izaziva bolest. 

Koje mjere predostrožnosti moraju poduzeti osobe s imunodeficijencijom?

Većina ljudi s imunodeficijencijama i oni koji su na lijekovima koji potiskuju njihov imunološki sistem, smatra se da su pod većim rizikom od respiratornih infekcija. Mjere predostrožnosti kako bi se spriječile infekcije podrazumijevaju pridržavanje uputa dobivenih od svog ljekara. Osobe s ozbiljnom imunodeficijencijom ili imunosupresijom, uključujući one koji su podvrgnuti transplataciji koštane srži, izloženi su velikom riziku od svih infekcija. Oni bi trebali biti svjesni da se moraju zaštiti maksimalno. Obzirom, da osobe s imunodeficijencijom na mjesečnom nivou moraju primiti infuzije s imunoglobulinima, moraju ići po svoju dozu u bolnicu. U tom slučaju savjetujemo obavezno nošenje maske i korištenje dezinfekcionih sredstava. Ukoliko posumnjate da ste zaraženi virusom COVID-19, odmah se javite svom ljekaru. 

 

Koje akcije mogu smanjiti širenje Korona virusa?

Da biste smanjili širenje Korona virusa, potrebno je poduzeti sledeće radnje:

  • Higijena ruku je glavni prioritet. Redovno i temeljito pranje ruku tokom dana, posebno nakon korištenja toaleta te prije jela je od vitalnog značaja za sprečavanje širenja infekcije. 
  • Gel na bazi alkohola možete koristiti za sanitiranje ruku kada sapun i voda nisu dostupni. 
  • Izbjegavajte diranje nosa, usta i lica.
  • Također, izbjegavajte rukovanje i bilo koji pozdrav koji uključuje kontakt tijelom. 
  • Respiratorna higijena je također prioritet. Kašljanje i kihanje se mora sprovoditi u maramici ili savijenom laktu.
  • Važno je i držati udaljenost od drugih osoba, minimalno jedan metar.
  • Ostanite kući ako se ne osjećate dobro, ukoliko imate temperaturu, kašalj i kihanje. 
  • Izbjegavajte putovanja, krstarenja i velika okupljanja.