Alergija na orašaste plodove je druga najučestalija alergija kod novorođenčadi i mlađe djece. Orašasti plodovi su alergeni koji uzrokuju opasne reakcije. Alergija na orašaste plodove je uglavnom alergija za cijeli život. Samo 9% djece alergične na orašaste plodove preraste ovu vrstu alergije. Alergični na orašaste plodove moraju izbjegavati i sve proizvode koji ih sadrže, pa čak i u tragovima. Također, moguće je da će ljekar preporučiti i izbjegavanje konzumiranja kikirikija, obzirom da može doći do nekog vida reakcije.

Čitanje sastava proizvoda

Osobama koje imaju alergiju na pojedinu hranu (nutritivne alergije) preporučuje se pažljivo birati hranu i pomno čitati deklaraciju, naročito popis osnovnih sastojaka. Deklariranje alergena je regulisano Direktivom 2000/13/EZ o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane gdje je obvezno označavanje alergena u popisu sastojaka i dodatno naglašavanje upotrebom vrste pisma koje se jasno razlikuje od vrste pisma ostalih sastojaka, na primjer slovima, stilovima ili bojama u pozadini.

Uprkos tome, još uvijek je moguće da hrana sadrži potencijalni alergen, iako nije naveden na deklaraciji. Uvijek pročitajte cjelokupan sastav proizvoda kako biste sa sigurnošću ustanovili da se ne radi o hrani koja sadržava orašaste plodove. 
Da li ste znali da marcipan i mortadela sadrže orašaste plodove? Zakon nalaže da se na sastavu proizvoda obavezno navedu osnovni alergeni koji podrazumijevaju i orašaste plodove, međutim, postoji mnoštvo hrane i proizvoda koji ne podpadaju pod zakonsku obavezu (kozmetika, proizvodi za ličnu higijenu, lijekovi, hrana za kućne ljubimce), te je zato jako važno znati pročitati sastav proizvoda.
 
Kokos  se stavlja u grupu orašastih plodova iako je u pitanju voće. Većina ljudi alergičnih na orašaste plodove mogu bezbijedno jesti kokos. Inače, alergija na kokos je veoma rijetka.

Unakrsna alergijska reakcija: Trebate li izbjegavati hranu koja je po sastavu slična orašastim plodovima?

Unakrsna alergijska reakcija se javlja kada su proteini jedne vrste hrane slični proteinima druge vrste hrane. Kada se to desi, imunološki sistem ih ne može razlikovati i tada dolazi do unakrsne alergijske reakcije. Ova reakcija može da se desi kada novi alergeni pokazuju sličnosti sa do tada prepoznatim alergenima. Alergični na polen npr. mogu dodatno da dobiju i alergiju na namirnice, jer polenski alergeni su u svojoj strukturi slični određenim bjelančevinama drugih biljaka. Npr., polovina svih osoba alergičnih na polen breze imaju alergijske reakcije i na jabuke i lješnjake. Orašasti plodovi i kikiriki nisu iz iste porodice. Bez obzira na ovu činjenicu, 35% djece alergične na kikiriki ima ili će razviti alergiju i na orašaste plodove. Ljekari preporučuju da mlađa djeca koja imaju alergiju na kikiriki, izbjegavaju i orašaste plodove. Zabilježen je visok stepen vjerovatnoće za unakrsnu alergijsku reakciju između indijskog oraščića i pistacija, te oraha i pekan oraha. Međutim, dosta osoba koje su alergične na jedan orašasti plod npr. lješnjak, nisu alergične na badem i sl.