Tokom zime, sezonske alergije se nalaze u stanju mirovanja. Ipak, u zimskim mjesecima se pojavljuje alergija na hladnoću. Procjenjuje se da od osoba koje pate od alergije, blizu 5% njih pati od alergije na hladnoću. Alergija na hladnoću je izazvana kontaktom s hladnim predmetima, hladnim zrakom, vodom ili snijegom.

Najčešća područja koja su zahvaćena alergijom na hladnoću su lice i ruke. Pojavljuje se osip, svrab, crvenilo i oticanje. Također, često dolazi i do poteškoća prilikom disanja, a moguća je i pojava anafilaktičkog šoka – ozbiljne i opasne alergijske reakcije. 

Kod alergije na hladnoću nisu uočene nasljedne predispozicije te se smatra da su glavni uzročnici stres, infekcije, način života i druge bolesti.

Osobe koje su alergične na hladnoću rijetko su alergične i na nešto drugo. Kod nekih se bolesnika u krvi pojavljuju krioglobulini, bjelančevine koje se pri niskim temperaturama mogu taložiti u pojedinim organima (najčešće bubrezima) i izazvati autoimunu bolest krioglobulinemiju, što zahtijeva liječenje.

Simptomi alergije nestaju kada se osoba utopli, a najbolje rješenje je izbjegavati hladnoću.

Izvor: https://www.drgreene.com/qa-articles/cold-allergies/