Alergijske bolesti su skupina imunoloških upala uzrokovanih interakcijom antigena – alergena i antitijela u ponovljenom kontaktu. Alergija je bolest prisutna kod svih dobnih skupina, može trajati i tijekom cijele godine i kad se jednom pojavi veoma je se teško riješiti.

Ukoliko organizam tijekom dužeg vremenskog perioda ne bude izložen alergenu, antitijela mogu nestati. Novi kontakt s istim alergenom može imati drugačiji klinički intenzitet, ali teoretski neće iščeznuti. Stoga je prevencija trajno izbjegavanje alergena.

Osobe starije dobi, u poređenju s onima srednje dobi, imaju promijenjenu imunost, koja je smanjena kvantitativno i kvalitativno. Također je smanjeno i stvaranje antitijela na antigene iz specifičnih antitijela.

B limfociti proizvode antitijela manjeg potencijala, npr. slabije opsoniziraju pneumokok unatoč visokom sadržaju specifičnih antitijela nakon vakcinacije. Dakle, imunost je kod starijih osoba nešto drugačija, ali ipak imuna reaktivnost postoji. Stoga se i alergije mogu javljati i kod osoba starije dobi.

Izvor: https://www.webmd.com/allergies/features/adult-onset-allergies#1