Žohari su insekti koji se lako prilagođavaju svim uslovima okruženja. Žive na mnogim krajevima svijeta. Više vole tople uslove, te se stoga kao pojava češće nalaze u zgradama. Uglavnom su aktivni noću i bježe od svjetlosti. Pored toga što frustrirajuće djeluju na domaćinstvo žohari su česti okidači astme i osipa, i to tokom čitave godine. Studije pokazuju da djeca alergična na žohare češće su hospitalizovana od djece koja nisu alergična na nametnike. 

Šta je to alergija na žohare?

Žohari u sebi imaju protein na koji su mnogi ljudi osjetljivi. Djelovi tijela, slina, i otpad su alergeni. Čak, i mrtvi žohari izazivaju alergijske reakcije.

Koji su simptomi alergije na žohare?

Uobičajeni simptomi su: curenje nosa, svrab, vodenaste oči, zapušen nos, svrab grla, nosa i ušiju, i kašalj. Ukoliko alergija na žohare pokrene Vašu astmu možete osjetiti poteškoće s disanjem, zviždanje u prsima pri udisanju vazduha, nedostatak sna zbog poteškoća pri disanju itd.

Kako liječnik uspostavlja dijagnozu alergija na žohare?

Ukoliko se simptomi javljaju tokom čitave godine, doktor može predložiti prick test na koži ili testiranje putem krvi igE.

Kako izbjeći izloženost žoharima?

Štetočinama je potrebna voda i hrana da bi preživjeli. U svoj dom trebate izvršiti neke promjene da biste smanjili njihov broj, te na kraju u potpunosti eliminisali neželjene goste. 

 1. Prekrijte sve kante za smeće

 2. Skladištite svu hranu u hermetički zatvorenim posudama. 

 3. Operite uvijek prljavo suđe, ne ostavljajte da prenoći.

 4. Redovno čistite svoj dom.

 5.  Ne ostavljate hranu za ljubimce u posudama.

 6. Učvrstite cijevi ispod umivaonika, i u podrumu. Zapamtite, oni vole vlažna mjesta.

 7. Koristite mamce i zamke za žohare. Nemojte koristiti sprejeve jer oni mogu dodatno iritirati organizam.

Kako se liječi alergija na žohare?

Najvažnije je što više izbjegavati žohare. Ograničavanje izloženosti nametnicima smanjit će simptome. Međutim, možda će Vam trebati i lijekovi za kontrolu simptoma alergije. Antihistaminici su dostupni u obliku tableta, sirupa i sprejeva za nos. Oni mogu pomoći kod zapušenog nosa, te kod svraba očiju. Nazalni kortikosteroidi smanjuju oticanje sluznice i blokiraju alergijske reakcije. Oni su najefikasnija vrsta lijekova za alergijski rinitis jer mogu umanjiti sve simptome. Ukoliko imate astmu liječnik će vam propisati i bronhodilatatore da bi se stanje stavilo pod kontrolom. I ako su poduzete sve mjere nekim ljudima nije dovoljno izbjegavanje žohara i uvodjenje sistemske terapije, te bi trebali razmotriti mogućnost liječenja imunoterapijom. Imunoterapija je dugotrajni oblik liječenja koji može pomoći u prevenciji, i smanjenju alergijskih reakcija.