Kada kod osobe u tijelu postoje istovremeno dvije hronične bolesti takvo stanje se naziva “komorbidno stanje”. Osobe s ekcemima, s nekim vrstama atopijskog dermatitisa imaju nekoliko poznatih komorbidnih stanja, a to su infekcije i depresija. Atopijski dermatitis dio je grupe alergijskih bolesti. “Atopija” ustvari označava alergiju. U atopijske bolesti spadaju: astma, atopijski dermatitis, polenska groznica i alergije na hranu. Ako osoba ima neko od ovih stanja povećava se vjerovatnoća da će se razviti drugo atopijsko stanje. Kontaktni dermatitis također se smatra atopičnim, i ako njegova veza s astmom i polenskom groznicom nije poznata.

Istraživanja pokazuju da ljudi s ekcemima, posebno atopijskim dermatitisom, imaju više šansi da razviju depresiju i anksioznost. Nažalost nije puno poznato zašto se to dešava. Neki stručnjaci smatraju da je narušena crijevna flora uzrok, jer se naš stomak naziva “second brain”, zbog svih nervnih završetaka koji su upravo u crijevima. Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje ukoliko je osoba doživjela neke od ovih simptoma, a stanja su trajala duže od dvije sedmice, preporuke su da se posjeti psiholog ili psihoterapeut.

Simptomi su:

1. Osjećanje tuge, bezvoljnosti i tjeskobe uz smanjen interes za hobije koje je osoba rado radila.

2. Smanjen nivo energije, osjećaj umora.

3. Poteškoće pri koncetrisanju.

4. Nemir, nesposobnost da se sjedi mirno.

5. Problemi s spavanjem.

6. Promjena težine, ili naglo debljanje ili gubitak kilograma.

7. Misli o smrti, i samoubistvu.

Važno je znati da atopijske bolesti mogu biti povezane s ovim stanjima. Ukoliko imate simptome depresije obratite se stručnjaku za mentalno zdravlje. Promjene raspoloženja uključujući anksioznost i depresiju mogu biti nuspojave lijeka montelukast za astmu i alergije. Ako uzimate montelukast i razvijete neko od ovih stanja obavezno obavijestite svog ljekara o tome, zbog eventualne zamjene lijeka i uvođenje novog.