Istraživanje provedeno u 10 evropskih gradova pokazalo je da je uzrok 14 posto slučajeva hronične astme u djetinjstvu onečišćenje zraka i život u blizini prometnih cesta.

Isti negativni efekat po zdravlje djece zabilježen je i kod djece izložene pasivnom pušenju, odnosno duhanskom dimu. 

Zagađeni zrak je u direktnoj vezi s bolestima opasnim po život. Procijenjeno je da svake godine bolesti uzrokovane zagađenim zrakom ubijaju  oko devet miliona ljudi – svaki šesti umrli  u svijetu. Od tog broja, oko 600.000 su djeca mlađa od pet godina.  Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, po broju umrlih od bolesti izazvanih zagađenim zrakom, Bosna i Hercegovina je najgora u Evropi i druga najgora zemlja na svijetu, iza Sjeverne Koreje.

Zagađeni zrak može značajno uticati na zdravlje djece. Studije su pokazale kako je zagađenje zraka snažno povezano sa bolestima organa za disanje poput upale pluća, bronhitisa i astme. Zagađenje može pojačati već prisutne zdravstvene probleme i spriječiti djecu u obavljanju njihovih svakodnevnih aktivnosti. Dugotrajna izloženost zagađenom zraku je povezana i sa novim slučajevima astme, kao i sa pogoršanjem već postojeće bolesti. 

Preporučuje se izbjegavanje boravka na otvorenom za vrijeme povećane količine zagađenosti zraka, a ukoliko to nije moguće, preporučuje se nošenje respiratorne maske prilikom boravka vani.