MTHFR – methylenetetrahydrofolate reductase gene (methyl-ene-tetra-hydro-folate-reductase), šta je ustvari to?
Naučnici su iz nekog razloga nazvali i gen i enzim istim imenom, MTHFR, što unosi mnogo zabune ali možete to zamisliti ovako: zdrav MTHFR gen proizvodi mnogo visokofunckionalnih MTHFR enzima. On je odgovoran za veliki broj zdravstvenih pitanja u organizmu. Ova mutacija gena pogađa gotovo 60% populacije u svijetu. Sigurno se pitate kako to utiče na ljude?! Zapravo, MTHFR je u srži nekih najtajanstvenijih bolesti s kojima se susrećemo. U ovom članku mi ćemo pokušati objasniti kako ova mutacija gena utiče na crijeva i alergije. 

   Sindrom propusnih crijeva

Osobe koje nose mutaciju gena MTHFR takođe imaju problem s sindromom propusnih crijeva. Ono što se događa nakon oštećenja crijeva je jako bitno za objašnjenje nastanka alergija. Propusna crijeva nastaju kada nešto ošteti crijevnu sluznicu, što dovodi do malih otvora u crijevima. Kada se to dogodi, prehrambeni proizvodi koji bi se normalno preradili u crijevima mogu iscuriti u krvotok. To izaziva pustoš u organizmu, i veliki stepen upale. MTHFR učestvuje i u ovom pitanju, jer onemogućuje pojedincu da na normalan način izbacuje toksine iz organizma. Kada dijete razvije sindrom propusnih crijeva to izgleda drugačije nego kod odrasle osobe. Kod odraslih se javljaju autoimuni poremećaji, bolesti poput lupusa i fibromijalgije. Međutim, djeca pokazuju češće disregulacije i alergije kao reakcije na propusna crijeva. Kod nekih slučajeva dovodi do dijagnoze poremećaja u koncetraciji i učenju i kašnjenje u razvoju. 

 Odgovarajuć oblik metilfolata

Prirodan izvor B9 vitamina nalazi se u zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, citrusima, pšeničnim klicama, cjelovitim žitaricama i mesu.

Kada postoji mutacija MTHFR-a, folna kiselina se ne pretvara u svoj aktivni oblik methylfolata. Zato folna kiselina nije dobar oblik kod osoba koji imaju ovu mutaciju gena. Trebate methylfolate – aktivan oblik folne kiseline tj vitamina B9 bilo da imate MTHFR mutaciju ili ne. Ovo se naročito odnosi na trudnice koje su u prvim mjesecima trudnoće, ili one koje planiraju trudnoću. 

 

 

 

izvor:  15 Ways Moms MTHFR status can affect the baby