Osvježivači zraka sigurno podsjećaju na proljeće, no za neke ljude upravo oni mogu izazvati ozbiljne alergijske simptome. Ne postoje alergijski testovi za osvježivače zraka, ali ljudi svakako mogu osjetiti određene simptome uzrokovane njima.

Mirisne svijeće i osvježivači zraka sadrže organska jedinjenja koja se pretvaraju u gas ili paru na sobnoj temperaturi. Ova jedinjenja uključuju formaldehid, petrolejske destilate, limonen, alkohol i estere – supstance koje u određenim količinama mogu izazvati iritaciju očiju i disajnih puteva te vrtoglavicu. Istraživanje obavljeno na Univerzitetu u Vašingtonu 2008. godine, pokazalo je da mnogi proizvodi za pranje veša i osvježivači zraka sadrže određene količine opasnih organskih jedinjenja. Neki od osvježivača zraka sadržavali su i do 20 različitih potencijalno opasnih i otrovnih gasova.

Iako je većina proizvoda koja dospije na tržište provjerena, prije kupovine ili korištenja obavezno provjerite sadržaj. Također, simptomi alergija javljaju se pri izloženosti velikim količinama ovih gasova, stoga normalna upotreba ne bi trebala biti problem.

 

Izvor:
Air Fresheners, Scented Candles May Spur Allergic Reactions