Osobe koje se posvete fizičkim aktivnostima, odlascima u teretanu i redovnim vježbanjem, nerijetko se odlučuju na konzumiranje suplemenata i drugih dodataka. 

Većina ljudi koristi proteine koji su bogati aminokiselinama. Aminokiseline su sastavni dio proteina, a dobijaju se iz mesa, ribe, mliječnih proizvoda, pa čak i iz povrća ili žitarica. Međutim, većina proizvođača proteinskih dodataka  dobija aminokiseline iz mlijeka. 

Dobijaju se iz sirutke, tekućine koja nastaje cijeđenjem sira, kefira ili jogurta. U svom sastavu sadrži manje od 1% proteina i preko 93% vode. Obradom se isuši sva voda iz sirutke i ostaje prah koji se prodaje kao whey protein. Iako su proteini sirutke jedni od najkvalitetnijih proteina za ljudsko tijelo, oni sa sobom mogu nositi i veliku opasnost.

Proteini sadrže malu dozu laktoze, koja kod alergičnih osoba može izazvati svrab, osip ili curenje nosa. Pored navedenih, simptomi koji se pojavljuju su suho grlo i jezik, kašalj, stezanje u prsima i otežano disanje. Najteži oblik reakcije do kojeg može doći je anafilaksija. Pojavi se brzo i iznenadno i može imati smrtni ishod. Neophodna je ljekarska pomoć u datom momentu. 

Kako ne bi došlo do kobnih situacija, prvenstveno je potrebno znati da li osoba boluje od astme ili alergije.

Ukoliko se odlučite za korištenje suplemenata, obavezno detaljno pročitajte sastav te se prije upotrebe posavjetujte sa ljekarom.