Proljeće obećava duge i tople dane, ali i sezonu prepunu života i – polena. Mnogo novih faktora znači mnogo promjena, a ove promjene mogu posebno biti teške za osobe koje pate od alergija. Malo planiranja može napraviti veliku razliku kada se radi o borbi sa alergijama. 

Planirajte unaprijed
Imunološki sistem prepoznaje polen kao štetan, ispuštajući hemijska jedinjenja koja uzrokuju simptome – svrab očiju, kašalj, kihanje. Savjetujemo da provjerite količine polena u zraku (lokalne vijesti ili internet) prije nego napustite kuću. Također, ograničite boravak napolju. Količine polena najveće su u popodnevnim satima, a opadaju postepeno tokom dana. Polen također može doprijeti i do vašeg organizma preko očiju, stoga nosite sunčanice ili zaštitne naočale. 

Uzimajte lijekove  
Nemojte čekati simptome alergije. Veoma je važno da lijekove protiv simptoma uzimate redovno, a posebno kada napuštate svoj dom. 

Zaštite svoj dom
Polen također može veoma lako dospjeti i u vaš dom. Da biste se zaštitili, držite prozore zatvorenim. Ukoliko ste zahvaćeni simptomima, promijenite odjeću ili se okupajte. 

Pazite na prehranu 
Izbjegavajte mliječne proizvode, a prehranu obogatite svježom i lakom hranom. Voće i povrće je u većini slučajeva dobro za zdravlje, no kada se radi o alergijama, teško je zasigurno o tome govoriti. Naučnici su pokazali da određeni proteini sadržani u bananama, lubenici i paradajzu mogu izazvati simptome.

Pazite na alkohol
Čaša više može da ugrozi i pogorša trenutne simptome. Istraživanje obavljeno u Danskoj pokazalo je da svaka dodatna čaša alkohola u toku sedmice povećava rizike pojave simptoma sezonskih alergija za 3 posto.   

Pospremajte vaš krevet  
Vaš krevet pun je raznih vrsta alergena, pa je često pospremanje i čišćenje preporučljivo – posebno u toplijim danima.

Zašto izbjegavati mašinu za pranje suđa?  
Iako naizgled smješno, švedski naučnici pokazali su da djeca koja jedu iz ručno opranog posuđa razvijaju i imaju slabije simptome alergija. Mašina za pranje suđa ubija i vrste bakterija potrebne za razvoj imunološkog sistema djeteta.