Opasnost od alergija prijeti nam sa svih strana, a američki stručnjaci su ustanovili da i predugo držanje mobitela može izazvati alergiju. Alergije na određene hemijske elemente, poput nikla, u stalnom su porastu. Nikl je blistavi metal srebrenasto – svijetle boje, a koristi se pri zaštiti drugih metala.

“Povećano korištenje mobitela dovelo je do duže izloženosti niklu. Pacijenti se javljaju sa suhim, svrbljivim dijelovima na obrazima, čeljusti i ušima, nemajući pojma šta je uzrokovalo takvu alergijsku reakciju.”, objasnila je dr. Luz Fonacier, naučnica s Fakulteta za alergije, astmu i imunologiju u Phoenixu.

Pomenuti metal nalazi se na brojnim predmetima koje svakodnevno koristimo poput ključeva ili novčića. Iako su dodiri s niklom uobičajno kratki, osjetljivi ljudi mogu osjetiti posljedice. Naime, organizam prepoznaje nikl kao uzročnika upale koja će dovesti do uobičajnih simptoma – svraba ili crvenila. Ukoliko ste primorani koristiti mobitel nekoliko sati, onda je preporučljivo da koristite kožnu ili plastičnu zaštitu.

 

Izvori:
Mobile Phone Dermatitis in Children and Adults: A Review of the Literature