Zavisno od vrste problema, pregled se prilagođava individualnim potrebama pacijenta. Klinički pregled psihologa može sadržavati procjenu strukture ličnosti, intelektualnih i mnestičkih sposobnosti. Zahtijeva primjenu opsežnog polustrukturiranog intervjua, uvid u medicinsku dokumentaciju ukoliko postoji i psihologijsko testiranje.. Kad je moguće, uz suglasnost klijenta, heteroanamnestički podaci prikupljaju se i u razgovoru s bliskim članom obitelji.

Pregled dječjeg psihologa

Dječja i adolescentna psihologija je posvećena psihičkom razvoju djeteta i adolescenta, razvojnim varijacijama i odstupanjima od prosječnog razvoja te različitim psihičkim tegobama koje mogu nastati u ranom razdoblju života. Od samog rođenja i u prvoj godini života se mladi roditelji mogu susresti s teškoćama u brizi oko djeteta i mogu postati uznemireni i zabrinuti. Svako je dijete posebno jednako kao što je i jedinstvena kombinacija djeteta i njegovih roditelja. Govoriti o fizičkom i psihičkom razvoju znači uopćavati, a djeca su različita i mnogo puta tempo razvoja, način majčine njege, pojedine osobine djeteta posebno one koje su vezane za temperament (skup bioloških osobitosti u reakcijama na okolinu) navode roditelje da se zapitaju je li sve u redu s njihovim djetetom. Najčešće su pitanja potaknuta strepnjom roditelja i njihovom nesigurnošću jesu li oni dovoljno dobri roditelji. Biti roditelj je težak zadatak i niti jedna knjiga ne daje dobru pripremu i odgovore na sva pitanja, a savjetovanje i razgovori u obitelji s članovima koji su iskusniji ponekad mogu i smanjiti samopouzdanje roditelja.
Dječji psiholog se bavi čestim problemima koje roditelji ponekad zanemaruju: pretilost, neobjašnjivi bolovi (bolovi stomaka…), bezvoljnost, problemi u školi, problemi u temperamentu, promjene raspoloženja…