Rođenje carskim rezom može izmijeniti neonatalne imunološke odgovore i povećati rizik od atopije. U posljednje vrijeme naučnici pokušavaju povezati porode carskim rezom i globalni porast alergija. Cilj istraživača je bio ispitati odnos između porođaja carskim rezom i atopije te alergijskih bolesti kod djece koja su izložena riziku od atopije.

METODE:

Ispitali su odnos između načina porođaja i razvoja atopije i alergijskih bolesti kod 432 djece s roditeljskom anamnezom koja je praćena od rođenja do 9. godine života. Smatralo se da je atopija prisutna u školskoj dobi ako je postojao 1 ili više pozitivnih reakcija kožnog testa ili specifični IgE na uobičajene alergene. Postupna logistička regresija korištena je za proučavanje odnosa porođaja carskim rezom i rezultata od interesa.

REZULTATI:

Nakon prilagođavanja drugim kovarijatima, djeca rođena carskim rezom imala su dvostruko veće izglede za atopiju od one rođene vaginalnim porođajem (omjer koeficijenta, 2,1; 95% CI, 1,1-3,9). U multivarijantnim analizama porođaj carskim rezom bio je značajno povezan s povećanim izgledom alergijskog rinitisa (omjer koeficijenta, 1,8; 95% CI, 1,0-3,1), ali ne i sa astmom.

ZAKLJUČCI:

Istraživači su zaključili da je porod carskim rezom povezan s alergijskim rinitisom i atopijom kod djece s roditeljskom anamnezom astme ili alergija. To se može objasniti nedostatkom kontakta ploda s vaginalnom / fekalnom florom majke tokom carskog reza.