Hladan zrak u kombinaciji sa zagađenjem koje je u sezoni grijanja znatno veće, magla i česti izlasci iz zagrijanih prostorija na hladan zrak česti su “okidači” za napade astme.

Organizam je podložniji prehladama i gripi što može dovesti do jačanja simptoma astme. 

Izlazak iz tople prostorije na hladan vazduh može da isprovocira astmatični napad. Nekad se astma manifestuje samo nadražajnim kašljem koji se ponavlja. Osim kašlja karakterističan je takozvani vizing, odnosno zviždanje – sviranje u grudima, i osjećaj tjeskobe koji ne dozvoljava da pacijent udahne vazduh punim plućima. 

Neophodno je povesti više računa o ličnoj higijeni, redovitom pranju ruku te je potrebno izbjegavati prehlađene osobe i vakcinisati se protiv gripe. Kako bi se zaštitili od napada astme izazvanih hladnoćom, savjetuje se da prekrivate lice prilikom boravka na otvorenom. Nosite masku ili nos i usta prekrijte šalom. Također, predlaže se da vježbate u teretani ili u unutrašnjosti svog doma.

Kada je u pitanju životni i radni prostor, trebalo bi voditi računa o redovnom zračenju, neutralisanju sredine koja pogoduje razvoju buđi i grinja. Ukoliko ste u mogućnosti, pređite na oblike grijanja prostorija koji ne uključuju sagorijevanje čvrstih goriva.

Nemojte prekidati svoju terapiju lijekovima čak i ako se simptomi smanje. Također,nije preporučljivo uzimanje previše tečnosti, jer to povećava količinu sekreta kojeg astmatičar ionako ima puno. O svemu se savjetujte sa doktorima i imajte na umu da je astma najizraženija tokom jeseni i zime.

Izvor: https://www.webmd.com/asthma/features/winter-asthma#1