Uzroci astme  kod neke djece se otkriju u kratkom periodu nakon prve manifestacije, dok se kod druge djece uzroci napada astme saznaju dosta kasnije. Veliki uticaj na pojavu astme mogu imati genetika, gojaznost, virusi, izloženost duhanskom dimu, kao i mnogi drugi faktori.

Astmu kod djece nije lako dijagnosticirati, naročito kod najmlađih pacijenata. Međutim, redovnim fizičkim pregledima i pregledima pluća, doktor može doći do ispravne dijagnoze. Ukoliko se ustanovi pojava astme, onda se ona mora pažljivo tretirati, a jedan od načina je i masaža. Jedan od čestih uzročnika napada astme je stres, a masaža je veoma dobar način smanjenja stresa i anksioznosti.

U istraživanju koje je objavio Touch Research na Univerzitetu u Majamiju, plućne funkcije kod djece s astmom znatno su se poboljšale nakon masaže. Roditelji su masirali svoju djecu 20 minuta svake noći prije spavanja, što je dalo odlične rezultate. Hormoni stresa su se znatno smanjili, a djeca lakše disala i imala bolju kontrolu nad astmom.

 

Izvor:
Massage for Children with Asthma