Ukoliko patite od hronično opstruktivne bolesti pluća, disanje može biti poprilično iscrpljujuće. Upaljena pluća daleko otežavaju disanje, a sav taj trud troši mnogo više energije. Kao rezultat, moguć je gubitak tjelesne mase, a sam taj gubitak ukazuje na moguće probleme s imunološkim sistemom. Da biste održali tjelesnu ravnotežu, unosite što više energije u organizam.

Jedite češće. Češći obroci mogu pomoći pri održanju tjelesne energije. Također, važno je pratiti i na količinu unešene hrane, jer veća količina hrane može uzrokovati nove probleme s disanjem.

Miješajte prirodne izvore proteina. Hrana bogata proteinima kao što su jaja i orasi pomaže u razvijanju mišićne mase.

Ugrabite ugljikohidrate. Pečeni krompir odličan je izvor dodatnih kalorija, a samo spremanje ovog obroka veoma je jednostavno i brzo.

Voće i voće! Ova hrana bogata je kalorijama i vitaminima. Grožđe i banane odlični su izvori ogromne količine kalorija i hranjivih tvari. Uživajte i u suhim poslasticama kao što su grožđice, šljive ili breskve.

Ukoliko i dalje imate problema s gubitkom tjelesne mase i energije, preporučujemo dodatke ishrani. Med i proteinski napici odlični su za vraćanje tjelesne ravnoteže, ali i za razvijanju tijela i organizma.