Dolaskom proljeća i lijepog vremena, uslovi za vožnju automobilom su ugodniji, ali to također donosi i rizike, posebno za ljude koji pate od alergija. Međutim, to ne predstavlja problem jer postoje načini kako da smanjite rizike alergijskih reakcija tokom vožnje.

Veoma je važno da je vaše auto čisto. Detaljno čišćenje prašine i usisavanje je prvi korak. Pri usisavanju potrebno je dobro očistiti patosnice jer se na njima stvara vlaga koja je plodno tlo za stvaranja spora.

Jedan od najvažnijih koraka koje možete poduzeti da ublažite rizike za pojavu alergija su redovna mijenjanja filtera za vazduh, jer oni filtriraju polen, prašinu i druge potencijalne alergene. Filtere biste trebali zamijeniti na svakih 12.000 do 15.000 kilometara. Kada je filter zaprljan ili oštećen, štetne supstance mogu zaglaviti u njemu, a ljudi će unutar automobila udisati isparavanja i druge nečistoće.

Još jedan od načina da smanjite rizik od alergija tokom vožnje autom je da držite prozore zatvorenim. Bitno je također provjeriti da li su prozori pravilno zatvoreni  jer u suprotnom potencijalni „neprijatelji“ mogu lako dospjeti unutra.

 

Izvor:
How to allergy-proof your car