Sve je veći broj osoba koje imaju probleme s raznim alergijama. Mnogi ne znaju koji alergeni izazivaju reakciju ili ne znaju da se uopće radi o alergiji.

Ranije se smatralo da kod djece do treće godine života ne treba izvoditi kožne alergijske testove. Danas se zna da se i kod dojenčadi može raditi alergotestiranje iz krvi tzv. TRUE test. U dojenačkoj dobi je opravdano testiranje na alergene hrane.

Preporučuje se testiranje na manji broj namirnica (kravlje mlijeko, soja, jaja, brašno) uz određivanje specifičnih IgE protutijela.

Laboratorijska dijagnostika korisna je i kod djece s težim oblikom atopijskog dermatitisa, a kojoj se zbog proširenih promjena na koži ne mogu učiniti kožni testovi. 

Testiranje na inhalacijske alergene može se svesti na grinje iz kućne prašine, skupne alergene polena te epitel i dlaku mačke.

Alergološka obrada neophodna je kod djece s ponavljajućim prehladama, upalama uha, učestalim curenjem nosa, jutarnjim kašljem te probavnim i kožnim alergijskim smetnjama i reakcijama.