Vitamin D ima višestruke funkcije u imunološkom sistemu. Na primjer, djeluje na poticanje imunološkog sistema protiv raznih infekcija poput tuberkoloze, može pomoći u sprečavanju nekih vrsta karcinoma, pomaže čak i kod nekih autoimunih bolesti poput multiplaskleroze. Uz to, mnoge naučne studije sugeriraju da vitamin D može igrati važnu ulogu u prevenciji različitih alergijskih bolesti. 

Alergije i vitamin D

Alergijske bolesti gotovo svih vrsta, uključujući astmu, alergijski rinitis, atopijski dermatitis te alergije na hranu pa čak i anafilaksija u velikom su porastu poslednjih decenija. To bi se dijelom moglo objasniti higijenskom hipotezom, ali neki stručnjaci smatraju da je uzrok svemu nedostatak vitamina D. U prilog ovoj tvrdnji ide da se anafilaksija mnogo češće javlja na područjima gdje je manje sunca. Pored toga, astma, ekcem i atopija, povezani su sa niskim nivoom vitamina D, posebno kod ljudi koji imaju mutacije gena kod receptora vitamina D. Također, suplementacija vitaminom D u toku trudnoće, znatno je smanjila pojavu astme i ostalih alergijskih bolesti kod djece. Nadalje, istraživanja pokazuju da vitamin D može aktivirati određene stanice imunološkog sistema koje sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala koje pogoršavaju alergijska stanja. Dakle, nedostatak vitamina D je ili uzročnik ovih stanja, ili njegov nedostatak pogoršava već postojeća stanja.

Zašto postoji nedostatak vitamina D

Mnoge studije sugeriraju da je nedostatak vitamina D izuzetno čest, ne nužno do mjere gdje pogađa zdravlje kostiju( vitamin D sprečava pojavu rahitisa, i osteomelaciju) već na način gdje pogađa imunološki sistem. Razlozi zbog nedostatka vitamina D kod širokih populacija nisu potpuno razumljivi. Mnogi istraživači njegov nedostatak pripisuju modernim stilovima života, gdje se puno vremena provodi u zatvorenim prostorijama, bez izlaganja suncu. Na drugom mjestu je upotreba krema za sunčanje gdje se apsorpcija vitamina D preko kože direktno ugrožava. Zapamtite, vitamin D se u organizmu proizvodi izlaganjem direktnoj sunčevoj svjetlosti, tako da zatvoreni prostori i kreme za sunčanje sprečavaju njegovu sintezu. Vitamin D je važna hranljiva tvar i nalazi se u mnogim namirnicama poput ulja jetre bakalara, masnoj ribi i žumancima. Također, nalazi se u mliječnim prozvodima i žitaricama ali zbog alergija na ove namirnice dosta pacijenata nije u mogućnosti unijeti dovoljne količine vitamina D na ovaj način. 

Koliko nam je dovoljno vitamina D?

Suplementiranje vitaminom D nije uvijek jednostavno. Koliko je potrebno jednoj individui zavisi od mnogo faktora. A to su: boja kože, prosječno izlaganje suncu, te da li osoba ima neke bolesti. Osim toga kod pojednih slučajeva dešava se i predoziranje vitaminom D, što rezultira pojavu kamenca u bubregu pa je važno razgovarati s doktorom prije uzimanja vitamina. Najbolja varijanta je izlaganje suncu po 15 minuta ujutro.

 

Reference: