Djeca čija se prehrana zasniva na brzoj hrani imaju veće šanse za razvijanja teškog oblika astme, ekcema i rinitisa, govori studija objavljena u časopisu „Thorax“. Naučnici naglašavaju da se broj osoba oboljelih od ovih bolesti stalno povećava u svijetu.

„Ukoliko postoji veza između brze hrane i simptoma astme, ekcema i rinitisa, onda rezultati imaju veoma važan značaj na zdravlje kada je riječ o globalnoj potrošnji brze hrane.“, tvrde istraživači. Samo istraživanje uključilo je preko 400.000 mladih u 80 različitih država, a temeljilo se na upitnicima koje su popunjavali roditelji, kao i sami mladi, o slučajevima koji se odnose na simptome ovih bolesti, njihovu ozbiljnost i trajanje, te predviđanja o samoj bolesti u sljedećih 12 mjeseci.

Također, roditelji su davali odgovore i na pitanja koja se tiču ishrane djeteta, a uključivala su meso, ribu, mlijeko, puter, margarin, jaja, orahe, voće i povrće, žitarice, hljeb, tjesteninu, te između ostalog i brzu hranu. Unos brze hrane povezan je i sa intenzitetom i ozbiljnošću simptoma ovih bolesti. Kada je riječ o tinejdžerima, osobe koje unose tri ili više ovakvih obroka imaju 39 posto veće šanse za ozbiljniji napad astme i pojavu simptoma ostalih bolesti, dok kod mlađih osoba taj odnos iznosi približno 27 posto. Dokazano je također da voće i povrće značajno smanjuju rizik od pojave ovih simptoma.

Iako samo istraživanje nije dalo odgovor zašto konzumiranje brze hrane povećava rizik od pojave simptoma, naučnici pretpostavljaju da bi to moglo biti iz razloga što ova hrana ima visoke nivoe masti, poznate po tome što utiču na imunološki sistem.

 

Izvor:
Natural News – Fast food raises risk of childhood allergies and asthma