Morska obala privlačno je mjesto za odmor i opuštanje mnogim ljudima, posebno tokom toplih dana u godini. Ali i to vrijeme opuštanja za neke ljude možete biti neugodno, jer boravak na plaži može izazvati alergijske reakcije.

  • Krema za sunčanje i sunce

Malo je ljudi koji će otići na plažu i izlagati svoju kožu bez da koriste kremu za sunačenje. No, ono što zaboravljaju je da je to hemijski preparat koji može izazvati brojne alergijske reakcije, najčešće osip i kontaktni dermatitis. Također, samo izlaganje suncu može dovesti do problema kao što je svrab, osip ili spaljivanje i peckanje kože. Prije nego krenete, budite sigurni da se zaštitite ili da koristite provjerene i preporučene kreme.

  • Kupanje

Kupanje također može dovesti do alergijskih reakcija, a uzrok ovog simptoma ovisi o tome da li je plivanje došlo u slatkovodnom jezeru ili u moru. Ako se kupamo u vodi koja je kontaminirana parazitima, onda može doći do alergijskih reakcija. Ukoliko se kupamo u slatkoj vodi koju nastanjuju ptice i puževi, to može također dovesti do problema. Ove životinje služe kao nosači parazita, a kada takvi paraziti uđu pod kožu, tada to može izazvati iritantan alergijski osip. Slana voda također donosi brojne rizike. U ovoj vodi čest neprijatelj našoj koži su larve meduze koje izazivaju osip i neugodan svrab.  Trljanje kože često pogoršava simptome, jer larve oslobađaju toksin u kožu kao rezultat pritiska ili trenja.

 

 

Izvor:
Allergic Reactions While At The Beach