Alergije i astma mogu napraviti od vježbanja pravi izazov. Međutim, ukoliko dobro kontrolišete svoje stanje i vodite računa o pojedinim stvarima, ne biste trebali imati poteškoća. 

Ne postoji razlog koji bi vas prisilio da prestanete vježbati. Iako su neki sportovi zahtjevniji od drugih i neki izazivaju simptome astme ili alergije, uz pravilne tretmane i upute, nećete imati problema.

  1. Identifikujte okidače – ako znate koje okolnosti i tvari izazivaju simptome i pogoršavaju vaše stanje, jednostavno ih izbjegavajte. Na primjer, ukoliko vam smeta polen, svoje fizičke aktivnosti prebacite u zatvoren prostor.
  2. Budite pažljivi na otvorenom prostoru – Kvalitet zraka ili nedostatak vlage u zraku mnogo utječu na astmu. Izbjegavajte boravak prilikom zagađenosti zraka. Također, dišite na nos umjesto na usta.
  3. Izaberite odgovorajuće vježbe – sve fizičke aktivnosti je potrebno prilagoditi prema sopstvenim mogućnostima. Joga, pilates ili obična šetnja su idealan izbor ukoliko patite od astme.
  4. Posavjetujte se sa ljekarom – potrebno je da sve radite u dogovoru s ljekarom. On će vas jasno uputiti šta da radite ako dođe do nepredviđenih situacija i pogoršanja stanja.
  5. Uvijek imajte lijekove pri ruci – inhalator, lijekovi, injekcije su neizostavan dio vašeg vježbanja. Nemojte ih nikada zaboraviti!
  6. Ne testirajte svoje granice – ako osjetite i najmanje pogoršanje vašeg stanja, odmah prestanite sa vježbanjem. Stanje se može u sekundi znatno pogoršati, zato je važno reagovati  na vrijeme.

Izvor: https://www.health24.com/Medical/Asthma/Asthma-and-exercise/6-tips-for-exercising-with-asthma-or-allergies-20171026