Poznato je da su okidači za astmu prehlade i gripe, duhanski dim, fizička aktivnost i alergije. Ukoliko se astma ne tretira adekvatno, može doći do većih komplikacija, pa čak i do smrtnog ishoda.

Alergijska astma izaziva kašalj, otežano disanje i stezanje u prsima. Alergeni zbog kojih se ovi simptomi javljaju najčešće se nalaze u sljedećih 5 namirnica.

  1. Mlijeko  – mlijeko je glavni izvor kalcija, a njegova povezanost sa astmom se i dalje istražuje. Jedan dio astmatičara će osjetiti poboljšanje stanja, prilikom izbacivanja mlijeka i mliječnih proizvoda iz ishrane.
  2. Jaja – alergija na jaja je uobičajena kod djece. Simptomi se uglavnom javljaju kada jaja nisu dovoljno ili nikako kuhana. Potrebno je paziti i na lijekove, koji se prave na bazi jaja ili ljuske.
  3. Aditivi i konzervansi – razni aditivi mogu biti okidač za astmu. Iako oni produžavaju rok upotrebe konzervisane hrane, mogu štetno utjecati na organizam te osobe koje pate od alergija ili astme.
  4. Pšenica – alergija na pšenicu se javlja zbog aminokiselina koji se nalaze u njoj, albumina i globulina. Konzumacija pšenice proizvodi antitijela imunoglobulina, koja će izazvati simptome poput kašlja i stezanja u prsima.
  5. Soja – poslije mlijeka, alergija na soju je druga po redu najzastupljenija alergija u svijetu. Ukoliko se nakon konzumacije jave simptomi astme i alergije, potrebno ju je isključiti iz ishrane.

Izvor: https://www.health24.com/Medical/Asthma/News/5-foods-that-can-trigger-an-asthma-attack-20170804